fbpx

Як підготувати дитину до візиту до стоматолога?

Не секрет, що багато маленьких дітей бояться візиту до стоматолога. Згадайте своє дитинство. Напевно, ще в шкільні роки у вас виникали ситуації, коли навіть звичайна перевірка стану ясен і зубів вже викликала паніку і страх. І це зовсім не дивно. У юному віці більшість дітей відчувають справжній жах перед відвідуванням лікаря, який займається лікуванням зубів.

Ситуацію посилюють «правдиві» розповіді однолітків про те, як їм свердлили, видаляли та пломбували зуби, і які неприємні відчуття довелося у процесі випробувати. У результаті деяких дітей похід у клініку стає справжнім випробуванням.

Що робити батькам?

Щоб уникнути такого розвитку подій, рекомендуємо заздалегідь підготувати дитину до візиту до стоматолога. Якщо малюк буде правильно налаштований, відвідування медичного кабінету пройде без зайвих форс-мажорів. Будь ласка, пам’ятайте про те, що ви звертаєтеся за допомогою до хорошої клініки, де працюють досвідчені професіонали, які щодня піклуються про збереження здоров’я пацієнтів та забезпечення максимально ефективного та безпечного лікування.

Звісно, ​​компетентний стоматолог зазвичай вже знає, як заспокоїти малюка. Але перед зверненням до медичного кабінету відповідальність лежить насамперед на батьках. Тому буде краще, якщо ви самостійно емоційно підготуєте дитину. Корисно, наприклад, повідомити про відвідування кабінету лікаря, як про чергове нове знайомство з цікавою людиною.

Не варто турбуватися самому, тим більше, що лікування зубів у хорошій клініці проходить безболісно. Чим менше буде хвилювання у вас – тим спокійнішим буде і дитина. Зайнятися емоційною підготовкою радимо за 1-2 дні до візиту до стоматолога, щоб малюк не встиг почути страшилки однокласників.

Коли записуєтеся на прийом, вибирайте по можливості ранковий годинник. Особливо якщо ви відвідуєте лікаря вперше. З ранку діти поводяться спокійніше, та й подумати про подію, що має бути, часу не буде. Щоб відволікти дитину від зайвих думок, візьміть із собою захоплюючу книжку чи іграшку.

Що робити «не слід»?

Не слід використовувати відмовки типу: «Зараз лікар подивиться рот всього кілька хвилин – і ми підемо додому». На жаль, насправді часто буває по-іншому. Навіть звичайне профілактичне чищення разом із оглядом займають більше часу. А якщо вилучення? Після обману малюк надалі не віритиме вам.

Не слід обіцяти купити дорогий подарунок в обмін на домовленість відвідати лікаря. Подібний виховний підхід із психологічної точки зору невірний.

Не слід говорити дитині, щоб вона «не боялася», що їй «не стане боляче» тощо. Всі ці фрази вже мають на увазі, що в кабінеті стоматолога іноді буває боляче, а це відштовхує дитину від процедури. Тим більше, що діти, як правило, ще не сприймають частинку «не» на слух.

Не слід зривати злість та образу на дитині, яка не хоче звертатися до стоматолога. Це ми розуміємо, що якщо захворів зуб, то треба одразу йти до фахівця. А малюк – ні. Крім того, діти часто опираються, коли бачать, що лікар намагається залізти їм у рот і починають бурхливо виражати емоції. Це природна реакція організму у ранньому віці.

Загалом головне – подбати про те, щоб візит до стоматолога був своєчасним. А вибір оптимального психологічного підходу до малюка – завдання лікаря.

Share:

Color Skin

Nav Mode