fbpx

Коронки на тимчасові (молочні) зуби

Багато батьків прихильники того, що лікувати тимчасові зуби дитини взагалі не потрібно, тому що молочні зуби випадуть, і тому це зайва витрата грошей, часу та зусиль. А коли мова заходить про застосування дитячої коронки дитині бувають щиро здивовані такою технологією.

Так, тимчасові зубки випадуть. Питання, коли це станеться. Зміна «молочних» молярів (бічні зуби) відбувається у віці 11-13 років.

Якщо тимчасові зуби втрачені у 5-6 років, часто розвиваються негативні наслідки:

  • Зачатки постійних зубів, що розвиваються в яснах, втрачають вектор руху і прорізаються поза дугою або взагалі виявляються ретинованими (що лежать у кістці).
  • Шости зуби, перші постійні корінні зуби, прорізаються ближче до центру щелепи на місці молочних жувальних зубів, не залишаючи місця зубам, які проріжуться пізніше, через що виникає скупченість, що вимагає ортодонтичного лікування.
  • Можливе недорозвинення щелеп через відсутність їхньої стимуляції при жуванні.
  • Занижується висота прикусу, це позначається на обрисах обличчя.
  • Дитина при ранньому руйнуванні зубів приречена на труднощі з пережовуванням їжі та проблемами із ШКТ (травленням).
  • При втраті зубів у дитини погіршується дикція.
  • Також за відсутності зубів дитина відчуває психологічний дискомфорт.

Усіх цих неприємностей можна уникнути, якщо зберегти сильно зруйновані молочні зуби дитячими коронками.

Щоб зуб дитини дожив до своєї природної зміни, ми лікуємо карієси, пульпіти, періодонтити. Ми відновлюємо його сучасними матеріалами. Запорукою ефективного лікування, особливо під час лікування ускладнених форм карієсу, є надійне відновлення коронкової частини. На жаль, за великих руйнувань зуба, пломбами зробити це неможливо. Саме в таких випадках ми вдається до відновлення молочних зубів коронками.

Що таке дитячі коронки? Це стандартний набір металевих «ковпачків», виготовлених із спеціального біосумісного сплаву нержавіючої сталі, які коригуються лікарем – стоматологом під розмір та форму зубів дитини. Таким чином, не потрібно знімати відбитки і все робиться в рамках одного візиту.

Що є показаннями для встановлення «дитячої» коронки?

У дитячому віці коронки необхідні у різних ситуаціях:

  1. Руйнування зуба більше, ніж наполовину.
  2. При так званому циркулярному карієсі, коли каріозний процес охоплює по периметру всю пришийкову зону зуба.
  3. Якщо після лікування пульпіту зуб закриває велика реставрація, яку важко зафіксувати до тонких стінок зуба.
  4. Пломби, що систематично випадають.
  5. Травматичні ураження зубів.
  6. Якщо спостерігається недосконалий амелогенез – недорозвинення емалі.
  7. При підвищеній стираності твердих тканин.

Перевагою використання стандартних металевих коронок у дитячій стоматології, в порівнянні з пломбами, є те, що після відновлення молочного зуба пломбою, карієс може виникати і надалі, і вимагатиме знову втручання лікаря-стоматолога. А при постановці коронки вона раз і назавжди перекриває всі поверхні зуба і унеможливлює подальший розвиток каріозного процесу в молочному зубі.

Чи не заважає коронка зміні зубів? Ні! Вона ставиться тільки на коронкову частину і ніяк не впливає на резорбцію (розсмоктування) коренів. Коронка випаде разом із зубом.

«Металева коронка у роті! Це ж не красиво!» – скажете Ви. Так, цілком можливо. Але насамперед коронки ставляться на жувальні зуби, а по-друге, що виберете Ви? Тимчасово коронки і красиві, рівні зуби в подальшому, або естетику в дитячому віці? Думаю, тут відповідь очевидна.

У нашій клініці ми пропонуємо до встановлення дитячі коронки Kids Crown, виробництва Південно-Корейської компанії Shinhung.

Дитячі коронки Kids Crown виготовлені з матеріалу Optimalloy, що є результатом багаторічних спільних досліджень між Shinhung та Відділом педіатричної стоматології Університету Сеула, Корея.

Optimalloy — сплав із нержавіючої сталі, який був спеціально створений, щоб ідеально підходити для педіатричних пацієнтів.

Дитячі коронки побудовані так, щоб витримувати сильні жувальні навантаження, тим самим протистоять стирання та перфорації.

Точна анатомія та високий поверхневий блиск запобігають накопиченню їжі на коронках.

Поверхнево сплав покритий прозорим біо-керамічним покриттям, що робить їх неймовірно біосумісними та перешкоджає окислювальним реакціям у порожнині рота.

Звертайтесь до нас Сімейна стоматологія м. Одеса, вул. Висоцького, 6 чи вул. Академіка Заболотного, 2 контактні дані.

Share:

Color Skin

Nav Mode