fbpx

Догляд за зубними імплантантами

Хороша турбота про ваші зубні імплантати має життєво важливе значення для їх довгострокового функціонування. При правильному догляді вдома та професійному обслуговуванні у клініці ваші нові зуби на імплантантах можуть прослужити вам все життя.

Доглядати зубні імплантати потрібно так само добре, як і природними зубами. Для запобігання захворюванням навколо імплантатів необхідна ретельна гігієна порожнини рота.

Які захворювання можуть виникати довкола імплантантів?

Здорові ясна не кровоточать і болять, коли ви чистите навколо своїх імплантатів.

Імплантат прикріплюється до кістки – це явище називається остеоінтеграцією.

Щільна здорова ясна покриває кістку та утворює навколо імплантату своєрідний комір. Маленька щілина між імплантатом і ясною називається борозенкою.

Періімплантний мукозит – це запалення ясен навколо імплантантів. Це захворювання супроводжується почервонінням та набряком, але іноді протікає і не помітно. Ваші ясна можуть бути чутливими і навіть кровоточити, коли ви чистите навколо імплантатів.

Бактеріальний наліт – це липка плівка, яка постійно формується на ваших зубах та імплантатах. Якщо ви не чистите їх належним чином, зубний наліт нашаровується на поверхню імплантатів, особливо вздовж ясен, і може викликати запалення ясен (перімплантний мукозит).

Якщо наліт не видаляється, він продовжує рости в борозні, де його неможливо прибрати зубною щіткою або міжзубним йоржиком. Наліт твердне, перетворюючись на зубний камінь, який має шорстку поверхню, яка притягує ще більше нальоту. Згодом кістка навколо імплантату почне руйнуватися, що означає, що імплантат поступово втрачає фіксацію. Періімплантний мукозит перетворюється на періімплантит.

Ця хвороба часто залишається непоміченою та протікає без болю. Важливо, щоб професійне лікування у клініці призупинило процес. Без лікування втрата кістки буде продовжуватися, і імплантат може зрештою втратити підтримку кістки. Фактори, такі як погана гігієна ротової порожнини, попередня втрата зубів і куріння, підвищують ризик периімплантиту.

Профілактика та лікування

Ви можете запобігти виникненню периімплантиту за рахунок гарної гігієни ротової порожнини.

Якщо ви підозрюєте запалення, зверніться до свого стоматолога. Професійне лікування включає глибоке очищення та видалення зубного нальоту та зубного каменю. Ви також дізнаєтеся, як правильно піклуватися про своїх імплантатів вдома.

Ваш стоматолог повинен допомогти вам досягти високого рівня гігієни ротової порожнини. Регулярні огляди у поєднанні з вашим домашнім доглядом важливі для запобігання поверненню хвороби.

Share:

Color Skin

Nav Mode